همیارآنلاین

کانال ایتا https://eitaa.com/hamyaronline

همیارآنلاین

کانال ایتا https://eitaa.com/hamyaronline

صندلی‌های بی‌دانشجو

کلمات کلیدی: دانشجو- دانشگاه- کنکور

در دانشگاه‌های غیردولتی
صندلی‌های بی‌دانشجو
جام جم آنلاین: کمتر از یک دهه قبل، «دانشگاه‌داری» شغل پردرآمدی بود، زیرا آن موقع‌ها حتی اسم کنکور، دل دانش‌آموزان را به لرزه درمی‌آورد. هرساله بیش از دو میلیون کنکوری، برای رفتن به دانشگاه شب و روز درس می‌خوانند و در همین اوضاع بود که تعداد زیادی دانشگاه‌های غیردولتی برای کسب درآمد و پاسخ به این حجم از تقاضاها، متولد شدند.

اما حالا ورق برگشته است، آمار کنکوری‌ها به زحمت به 900 هزار نفر می‌رسد و مطابق آمارهای رسمی وزارت علوم، بین 450 تا 500 هزار صندلی در مقاطع کاردانی و کارشناسی خالی مانده است.

این وضع موجب شده که خیلی از دانشگاه‌های غیردولتی در بحران کمبود دانشجو به سر ببرند و طبیعی است که در چنین شرایطی، دیگر دانشگاه‌داری مثل قبل سودده نیست و به همین دلیل نیز تقاضای تاسیس دانشگاه جدید با افت قابل توجهی مواجه شده است.

در جذب دانشجو بی‌عدالتی می‌شود

یکی از جالب‌ترین قسمت‌های این ماجرا، دعوای دانشگاه‌های غیردولتی برای جذب دانشجوست، زیرا به دلیل کمبود دانشجو در مقطع کاردانی و کارشناسی، بسیاری از دانشگاه‌های غیردولتی برای جذب دانشجوی بیشتر و فرار از ورشکستگی، با یکدیگر رقابت تنگاتنگی دارند؛ رقابتی که معمولا در آن پول و شهریه، حرف اول و آخر را می‌زند.

دانشگاه غیرانتفاعی و دانشگاه آزاد اسلامی، دو رقیب دیرینه برای جذب دانشجویان قبول نشده در دانشگاه‌های دولتی به حساب می‌آیند که اتفاقا به دلیل همین مساله میزان جذب دانشجو، میانه خوبی با یکدیگر ندارند.

محمدحسین طیرانی نایب رییس شورای مرکزی اتحادیه دانشگاه‌های غیرانتفاعی در گفت‌وگو با جام‌جم گلایه می‌کند: به دلیل این‌که دانشگاه آزاد، خودش مجری برگزاری آزمون سراسری و مجری جذب دانشجوست، به همین خاطر می‌بینید که این دانشگاه تا حد امکان دانشجوی کاردانی و کارشناسی جذب می‌کند، اما مجری آزمون و جذب دانشجو در دانشگاه‌های غیرانتفاعی، سازمان سنجش است و به همین‌دلیل نمی‌توانیم به اندازه دانشگاه آزاد دانشجو جذب کنیم.

وی اضافه می‌کند: با وجود آن‌که شهریه‌های دانشگاه غیرانتفاعی، نصف شهریه‌های دانشگاه آزاد است، اما نمی‌توانیم به اندازه دانشگاه آزاد، دانشجو داشته باشیم، زیرا دانشگاه آزاد به طور کلی دستش برای جذب دانشجو باز گذاشته شده است و خیلی راحت می‌تواند چند بار مرحله تکمیل ظرفیت برگزار کند؛ اما ما چنین اختیار گسترده‌ای برای جذب دانشجو نداریم.

وی با بیان این‌که نیمی از صندلی‌های دانشگاه غیرانتفاعی در مقاطع کاردانی و کارشناسی خالی مانده است، تصریح می‌کند: حتی در دانشگاه پیام نور که از همان روز اول هم قرار بوده از طریق سیستم آموزش از راه دور به جذب دانشجو اقدام کند، می‌بینید که این دانشگاه هم با همان سیستم آموزشی دانشگاه آزاد و غیرانتفاعی دانشجو می‌گیرد.

بی‌عدالتی نداریم

بتازگی خبری در رسانه‌ها منتشر شد که در آن دانشگاه آزاد از حذف کنکور سراسری قبل از سال 93 و جذب بدون کنکور دانشجو سخن گفته بود، البته در همان برهه زمانی وزارت علوم اعلام کرد که بدون اجازه این وزارتخانه، دانشگاه آزاد حق انجام این کار را ندارد.

حالا با وجود انتقادهایی که نسبت به ناعادلانه بودن میزان پذیرش دانشجو توسط دانشگاه آزاد مطرح می‌شود، این سوال به ذهن می‌رسد که چرا باید دانشگاهی اجازه داشته باشد که بدون محدودیت دانشجو بپذیرد، اما دانشگاهی دیگر از این حق محروم باشد.

ابوالفضل حسنی، مدیرکل دفتر گسترش آموزش عالی وزارت علوم در همین رابطه به «جام‌جم» می‌گوید: این‌طور نیست که ما اجازه دهیم هر دانشگاهی هر میزان که دوست داشت دانشجو جذب کند، بلکه وزارت علوم بر روند جذب دانشجو از سوی دانشگاه‌های مختلف نظارت دارد.

وی تاکید می‌کند: احتمال دارد که داوطلبی براساس نظر شخصی‌اش یک دانشگاه را به دانشگاه دیگر ترجیح دهد و در این شرایط وزارت علوم نمی‌تواند دانشجو را مجبور به انتخاب دانشگاهی دیگر کند.

حسنی با بیان این‌که رقابتی شدن جذب دانشجو، کیفیت آموزش عالی را ارتقا می‌دهد، اظهار می‌کند: توان علمی و امکانات یک دانشگاه، در جذب دانشجو مهم است و وزارت علوم دخالتی در انتخاب دانشجو نخواهد داشت، اما اگر دانشگاهی بخواهد بدون توجه به ضوابط وزارت علوم دانشجو بگیرد، با آن دانشگاه برخورد خواهیم کرد.

تدوین شیوه‌نامه جذب دانشجو، سه هفته دیگر

فکر کنید که سال 93 هم از راه برسد و کنکور حذف شود، حالا در آن شرایط این سوال پیش می‌آید که اگر کنکوری وجود نداشته باشد، سهم هر دانشگاه، چند هزار دانشجوی کاردانی و کارشناسی خواهد بود؟

مدیرکل دفتر گسترش آموزش عالی وزارت علوم می‌گوید: ما در حال تدوین شیوه نامه‌ای هستیم که طی آن مشخص خواهیم کرد پس از حذف کنکور، نحوه جذب دانشجو از سوی دانشگاه‌های مختلف چگونه خواهد بود و مطمئن باشید که در این شیوه‌نامه، عدالت آموزشی نیز بین دانشگاه‌های کشور رعایت خواهد شد.این مقام مسئول در وزارت علوم یادآور می‌شود: طی دو یا سه هفته دیگر مراحل تدوین این شیوه‌نامه به پایان خواهد رسید.

البته باید دید که آیا این شیوه‌نامه در نهایت به ارتقای کیفیت آموزش عالی در مقطع کاردانی و کارشناسی منجر خواهد شد، یا این‌که این شیوه نامه جدید، فقط به درگیری دانشگاه‌ها برای جذب دانشجوی بیشتر پایان می‌دهد.

امین جلالوند ‌-‌ گروه جامعه

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد