همیارآنلاین

کانال ایتا https://eitaa.com/hamyaronline

همیارآنلاین

کانال ایتا https://eitaa.com/hamyaronline

نارگیل


  

img/daneshnameh_up/d/d6/Coconut2.jpg


نخل نارگیل(Cocos nucifera L.) از اعضاء خانواده آراکاسیا ( خانواده نخل) محسوب می شود و تنها گونه ای است که در رده Cocos طبقه بندی می گردد. کلمه نارگیل به میوه نخل نارگیل اشاره دارد.

سرآغــــــــاز


سرآغاز این گیاه یکی از موضوعات مورد بحث است بعضی از کارشناسان معتقدند نارگیل یکی از گیاهان بومی شبه جزیره جنوب شرقی آسیا است درحالیکه برخی دیگر شمال شرقی آمریکای جنوبی را خاستگاه این گیاه می دانند. فسیلهای بدست آمده در نیوزیلند نشان می دهد در حدود 15 میلیون سال پیش گیاهان کوچکی شبیه نارگیل در این ناحیه رویش می کردند. حتی فسیلهای قدیمی تر که در راجاستان در هند کشف شده اند علیرغم خاستگاه نارگیل ها ، در بیشتر این مناطق گرمسیری بخصوص درطول خطوط ساحلی استوایی پراکنده هستند. چون میوه نارگیل سبک و شناور است این گیاه به آسانی توسط جریانات دریایی تا مسافتهای طولانی حمل می شود. نخل نارگیل در خاکهای ماسه ای و نمکدار و در مناطق دارای نور خورشید فراوان و بارندگیهای منظم ( سالانه 100- 75 سانتیمتر) رشد می کنند بنابراین علت تجمع این گیاه در نواحی ساحلی تا حدی مشخص می شود. میوه هایی که از دریا در نواحی شمالی مثل نروژ جمع آوری شده اند بسیار زیستا بوده و متعاقباً تحت شرایط مناسب مذکور رشد نموده اند. لذا نارگیل در جزائر هاوایی یک پلی نزی وارد سازی شده قلمداد می‌شود که ابتدا دریانوردان پلی‌نزیایی آنها را از سرزمینهای مادریشان در اقیانوس آرام جنوبی به این جزایر آوردند.این گیاه به سمت آب خم می شود و هر چه بیشتر رشد می کند، بیشترخو می شود در نتیجه، خشک میوه آن توسط آب دریا به اطراف پراکنده می شود. پوست سبک این میوه باعث می شود روی سطح آب شناور گردد. وقتی میوه نارگیل بوسیله آب دریا به ساحل برده شد، شروع به سبز کردن برگ کرده سپس تعداد زیادی ریشه بلند در میآورد. این ریشه های بلند در می آورد. این ریشه های بلند محکم به درختهای در حال رشد می چسبند و در مقابل باد تند ساحلی مقاومت می کنند.

میوه نارگیــــــل


با بیان گیاه شناسی ، نارگیل عبارت از یک میوه یکپارچه و خشک است که بصورت یک شفت لیف دار شناخته ( نه مغز) شناخته می شود. پوسته ( میان بر) نارگیل لیفی است و دارای یک هسته داخلی ( درون بر) می باشد. این درون بر سخت سه روزنه جوانه زنی دارد که اگر پوسته برداشته شود به آسانی بر روی سطح خارجی قابل رویت است. ریشه اولیه هنگام روییدن رویان از یکی از این روزنه ها بیرون می آیند. با بررسی زیاد متوجه می شوید درون بر و روزنه های جوانه زنی به شکل صورت میمون هستند و نام پرتغالی آن coco است .


کاربردهــــــــا


تمامی بخشهای نخل نارگیل ( شاید بجز ریشه ها) مفید بوده و این درختان محصول نسبتاً زیادی دارند ( سالانه بیش از 75 میوه)؛ لذا ارزش اقتصادی بسیار مهمی دارد. در زبان سانسکریت نخل نارگیل را kalpa vrikshaمی نامند که بصــورت " درختی که تمامی مایحتاج زندگی را تامین می کند"ترجمه می شود. کاربرد قسمتهای مختلف نخل نارگیل به شرح زیر است :

  1. بخش سفید و گوشت دار دانه آن خوراکی است که در آشپزی بصورت تازه یا خشک شده مصرف می شود.
  2. حفره ای که با آب نارگیل پر شده است حاوی شکر می باشد که بعنوان یک نوشیدنی گوارا مورد استفاده قرار می گیرد.
  3. شیر نارگیل ( که دارای تقریباً 17% چربی است) از بعمل آوردن نارگیل رنده شده با آب گرم که روغن و ترکیبات معطر استخراج می کند تهیه می شود.
  4. شیره ای که از شکافتن سنبله گلهای نارگیل بدست می آید ، یک نوشیدنی به نام تادی تولید می کند که در فیلیپین توبا نامیده می شود.
  5. شکوفه های نوک گیاهان بالغ خوراکی بوده و بعنوان " کلم نخل" معروفند.( اگرچه کندن آن موجب از بین رفتن درخت می شود)
  6. بخش درونی و درحال رشد نوک درخت که " قلب نخل" نامیده می شود خوراکی بوده و در سالادهایی که بعضی اوقات " سالاد پولدارها" نامیده می شود مصرف می گردد ( کندن این قسمت هم باعث مرگ نخل می شود).
  7. کوار رشته ای است که از پوسته نارگل تهیه می شود و در طنابها ، حصیر ها ، برسها ، کیپ کردن درز قایقها و بعنوان فیبرهای پرکننده کاربرد دارد.
  8. نارگیل خشک منبع روغن نارگیل محسوب می شود.
  9. از تنه درختان نارگیل الوار ساختمانی تولید می گردد.
  10. از برگ آنها موادی برای گالی پوش کرده بام ( پوشش بام) و ساخت سبد تهیه می شود.
  11. پوسته و سخت پوست آنرا می توان بعنوان سوخت بکار برد و منبع بسیار خوبی برای زغال چوب محسوب می شوند.
  12. مردم اهل هاوایی تنه آنرا خالی می کنند و با آن طبل ، ظروف یا حتی بلم می سازند.

نارگیل در فرهنگ مردم


حکایت اندونزیایی Hainuwele داستان ورود نارگیل را به Seram بیان می‌کند.
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد